Zastosowanie szafy mroźniczej

Podczas gotowania dla dużej liczby osób, bardzo często potrzebujemy utrwalenia żywności, tak aby mogła nam służyć długoterminowo. Wówczas doskonałym zakupem może okazać się inwestycja w szafy mroźnicze

Do czego służy?

Szafy tego typu bywają niezbędne w przechowywaniu pożywienia w ujemnych temperaturach. Stosuje się je w kuchniach restauracyjnych i stołówkowych, gdzie są stawiane w samej kuchni lub jej zapleczu.

Utrwalająca ujemna temperatura

Utrwalenie żywności odbywa się za pomocą jej zamrożenia, do temperatury mieszczącej się w granicy od -14⁰C do -21⁰C. Dzięki zastosowaniu takich warunków, żywność nie traci witamin i składników odżywczych, które po rozmrożeniu nadal są aktywne. Mrożona warzywa nie tracą barwy ani wartości odżywczych, przez co bywają często używane podczas przygotowania posiłków. Szafa chłodnicza jest niezbędna w kuchni, z kolei mroźnicza, zapewnia nam opcję mrożenia żywności, czego nie jest w stanie wykonać chłodnicza.

Dobierz odpowiedni rozmiar!

Urządzenia te występują w takich samych pojemnościach jak szafy chłodnicze, czyli 515, 700 i 1400 litrów, przez co w zależności od ilości przygotowywanych potraw, możemy wybrać najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb. Drzwi bywają wykonane ze stali nierdzewnej, a w sprzedaży istnieją również tzw. szafy malowane – białe. Ponadto doskonale przystosowują się do warunków otoczenia, od +32⁰C do nawet +43⁰C.

Sprzęt tego typu jest niezwykle pożyteczny, w różnego rodzaju obiektach gastronomicznych, a jego obecność skraca czas i ułatwia przygotowanie potraw.


Zostaw odpowiedź