Wybór pieca konwekcyjnego do kuchni, nie należy do najprostszych, dlatego warto przed zakupem zorientować się na wskazany temat oraz skorzystać z porady specjalisty z tej dziedziny.
Rodzaj pieca
Istnieje wiele kategorii, w zakresie wyboru pieca, dlatego musimy zadać sobie pytanie czy wolimy zwykły piec konwekcyjny, czy może jego lepszą wersję, wyposażoną w funkcję pary. Ponadto należy sprawdzić dostępny rodzaj zasilania w naszej kuchni, ponieważ w sprzedaży dostępne są zarówno modele gazowe jak i elektryczne.
Szczegóły dotyczące wyboru
W zależności od tego, jak dużą placówkę gastronomiczną prowadzimy, musimy dobrać wielkość pieca do oczekiwanej wydajności urządzenia. Piece konwekcyjno parowe czytaj więcej, z reguły posiadają 6, 10 albo 20 półek. Na jednej półce mieści się przeważnie 1 pojemnik GN, dlatego tak ważne jest określenie jego rozmiaru. Piece te przeważnie współpracują z pojemnikami GN1/1, ale wiele modeli ma możliwość wkładania pojemników GN2/1, czyli nieco większych.
Stosunek ceny pieca do jego jakości
Podczas końcowego etapu zakupu, musimy założyć budżet oraz preferencje w zakresie jego rodzaju, ponieważ na rynku dostępne są urządzenia z tzw. niższej lub wyższej półki. Wyboru dokonujmy zależnie od tego, do jakich celów go potrzebujemy i ile oraz jak często zamierzamy go użytkować.