Czym są szafy chłodnicze?

Podczas prowadzenia lokalu gastronomicznego, niezmiernie ważne jest dbanie o odpowiedni proces przechowywania, przygotowanej żywności, tak aby była ona zdrowa, dla potencjalnego konsumenta. Przeważnie do tego celu używana jest szafa chłodnicza, a także szafy mroźnicze.

Do czego służą szafy chłodnicze?

Szafy tego typu to urządzenia, przeznaczone do krótkotrwałego magazynowania produktów spożywczych, z pełnym zachowaniem ich bezpieczeństwa dla klienta. Są częścią składową zapleczy gastronomicznych, w obiektach tj. bary, restauracje, stołówki, sklepy spożywcze, szpitale i inne placówki żywienia zbiorowego.

Jak wybrać odpowiednią szafę chłodniczą?

Przed wyborem szafy chłodniczej, należy stwierdzić jaka jej pojemność, jest nam potrzebna, i jak duży obiekt gastronomiczny posiadamy, Szafy występują w wielu rozmiarach tj. 515, 700, albo 1400 litrów. Pierwsze dwie są jednodrzwiowe, a ostatnia bywa dwudrzwiowa. Istnieje wiele firm produkujących tego typu szafy, z których praktycznie każda posiada nieco inne wymiary zewnętrze, dlatego przed dokonaniem zakupu, należy dokładnie zmierzyć urządzenie, czy będzie pasować w docelowe miejsce użytkowania. Pod uwagę należy wziąć również drogę transportową, gdyż im większe jest urządzenie, tym więcej czasu powinniśmy na to poświęcić.

Drzwi pełne czy przeszklone?

Kolejny wybór odnośnie specyfikacji szafy dotyczy drzwi, dostępnych w formie pełnej i przeszklonej. Wszystko zależy od jej przeznaczenia, ponieważ na zapleczu dobrze sprawdzi się szafa chłodnicza Technica z drzwiami pełnymi, z kolei z przeszklonymi, będzie idealna w miejscu dobrym do wyeksponowania produktu np. za barem.


Zostaw odpowiedź